dinsdag 11 juni 2013


Mercy Mercy
 
Onlangs is de Deense documentaire Mercy Mercy van regisseur Katrine Rijs Kjaer uitgezonden op Holland Doc. De documentaire bracht nogal wat teweeg. Het leidde in Denemarken tot parlementsenquêtes en Kamervragen.
 
Masho en haar Deense adoptievader
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vier jaar lang volgde Katrine Rijs Kjaer de perikelingen rondom de adoptie van het Ethiopische meisje Masho en haar broertje Roba. De biologische ouders (Sinkenesh en Husen) hebben HIV en krijgen van de dokter te horen dat ze niet lang meer te leven hebben. Ze besluiten Masho en haar broertje af te staan voor adoptie, onder de voorwaarde dat ze in contact blijven met hun kinderen. Wanneer zij hun twijfels en verdriet uitten wordt er door het adoptiebureau in Ethiopië gezegd dat ze niet zo moeten zeuren en dat dit toch de beste oplossing is.
Voor de kijker wordt het al snel duidelijk dat de ouders onvolledig worden ingelicht en zelfs worden voorgelogen over de adoptie door het adoptiebureau in Ethiopië. Ook wordt er door hen geen duidelijke informatie verstrekt naar zowel de Ethiopische ouders alsook naar de Deense echtpaar. Vanuit beide kanten blijken er andere verwachtingen te zijn.
 
We volgen de Ethiopische ouders die verwikkeld zijn geraakt in de adoptieprocedure, de rol hierin van het adoptiebureau, en de vertwijfelingen die de adoptie met zich meebrengt.
 
Ook het Deense paar (Henriette en Gert) wordt gevolgd. Vanaf het moment van blijdschap bij het zien van de kleine Masho en Roba tot en met het inschakelen van hulpverleners omdat zij niet overweg kunnen met de volgens hen onhandelbare Masho.

In deze documentaire wordt al snel duidelijk dat het welzijn van Masho en Roba niet centraal heeft gestaan. Hoe het hen vergaat is terug te zien op Holland Doc:  http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/m/mercy-mercy.html

Geen opmerkingen: