donderdag 25 juli 2013

Interlandelijke adoptie 2008-2012


Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een statistisch overzicht van interlandelijke adoptie over de jaren 2008 t/m 2012 gepubliceerd.

Eerder meldde de Volkskrant al dat er meerdere factoren meespelen in de sterke daling van interlandelijke adoptie. Enkele genoemde factoren zijn:
 
Aanhoudende berichten in de media over gesjoemel met adoptie procedures.
 
Economische vooruitgang van Azie en Zuid-Amerika, waardoor er minder kinderen
voor adoptie worden afgestaan.
Ook vangt men liever het kind in eigen land op (mede doordat er meer landen
zijn toegetreden tot het Haags Adoptieverdrag).
 
Ontwikkelingen in de wetenschap, waardoor ouders toch nog zelf kinderen kunnen krijgen.

Kijk voor het statistisch overzicht van het ministerie van Veiligheid en Justitie op:

http://www.adoptie.nl/WSMdocument/documents/Adoptie_trends_en_analyse_2013.PDF

donderdag 4 juli 2013

Couleur de peau: Miel

In 2012 is de film Couleur de peau: Miel uitgebracht van regisseur Laurent Boileau. Deze film is gebaseerd op het stripverhaal Couleur de peau: Miel en zoomt in op een aantal sleutelmomenten uit Boileau's leven.
Jung is de Koreaanse naam van regisseur Boileau, geboren in 1965 in Seoul en geadopteerd in 1971 door een Belgische familie.
Gedurende deze (autobiografische) film wordt de kijker meegenomen in het leven van Jung. We zien nog een stukje uit zijn leven in het Koreaanse kindertehuis, de aankomst van Jung in Belgie, het familieleven dat daarop volgt, en de problemen die hij tegenkomt tijdens zijn pubertijd. Ook het gemis van een eigen identiteit, ontworteling en de drang naar acceptatie door de omgeving staan centraal in deze film.
Menig geadopteerde zal zich herkennen in deze film. Het is een emotioneel verhaal waarin Boileau zijn gevoelens prachtig weet te verbeelden in animatie. De film is een prachtige mix van animatie, afgewisseld met oude fragmenten uit Boileau’s familiearchief, maar ook recente beelden van Boileau gedurende zijn verblijf in Korea.
De Engelse trailer is o.a. te bekijken op Youtube: